Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ďalšia etapa obnovy mauzólea Rakovských

GALÉRIA
Dátum: 23.10.2022
Autor: Obec Rakovo
Počet videní: 878
Ďalšia etapa obnovy mauzólea Rakovských

o - o - O - o - o

Pestrofarebná jeseň  a blížiaci sa sviatok  Všetkých svätých nás láka na prechádzky v prírode, či na návštevu cintorínov.    Na našom cintoríne v Rakove sa môžete pristaviť pri Neogotickom Mauzóleu Rakovských, ktoré je aj vďaka získanej  dotácii  z Ministerstva kultúry  zase o niečo krajšie.   

Pozrieť si môžete obnovené fasády, štukové prvky, či obnovu štukového erbu z umelého kameňa.   Určite vás zaujmú aj reštaurované vitráže, či vytvorenie kovového kríža s osadením na hrot strechy .   Mauzóleum  má obnovené dvere s umelecko-remeselným kovaním.  Okrem týchto prác, ktoré sú okom viditeľné,  museli byť už na začiatku obnovy vykonané aj práce, ktoré síce nevidieť, ale pre celkovú obnovu mauzólea boli veľmi dôležité. Boli to práce na  zabezpečenie havarijného stavu nehnuteľností s dôrazom na navĺhanie zo strechy a od základov, vrátane drenáží a konzervácie murív, stolársko-tesárske práce, klampiarske práce a mnoho ďalších prác nevyhnutných pre celkovú obnovu.

Celkové náklady na doteraz vykonané práce sa vyšplhali na cca 138.000,-€.   Podarilo sa nám získať  prostriedky  hlavne z dotácií Ministerstva kultúry   a nadácie  Zachráňme Mauzóleum Rakovských  a prispela aj obec. Veríme, že aj v ďalších rokoch získané   štátne dotácie a tiež príspevky z Nadácie pomôžu   pri ďalšom zveľaďovaní  tejto pamiatky.  

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.